powrót

Rozród bydła

Inseminacja bydła ma w Polsce już ponad 50-letnią tradycję i dziś trudno wyobrazić sobie hodowcę, który byłby skłonny zrezygnować z usług inseminatora. Zasięg i znaczenie inseminacji szczególnie wzrosły z chwilą wprowadzenia do praktyki sposobu przechowywania nasienia w temperaturze -196 °C czas i odległość dzielące kojarzonych ze sobą partnerów przestały odgrywać jakąkolwiek rolę.

 

 

Oto niektóre tylko zalety tej nowoczesnej metody rozrodu:

 

Od hodowcy oczekuje się:

 

Jak przebiega cykl płciowy?

O prawidłowym, nie zakłóconym przebiegu rozrodu, a pośrednio także o prawidłowym przebiegu laktacji, decyduje skuteczność zabiegów unasieniania. Dlatego muszą być one wykonane we właściwym czasie, który powinien umieć określić hodowca na podstawie zachowania się i wyglądu krowy lub jałówki. (cykl płciowy u nie zacielonych krów i jałówek trwa średnio 21 dni ( z wahaniami od 18 do 24 ) i w tym samym rytmie powtarza się krótki okres pobudliwości płciowej zwany rują. Dzieli się ona na trzy następujące po sobie fazy:

 

FAZA PRZEDRUJOWA, podczas której występuje:

 

FAZA RUI WŁAŚCIWEJ, którą charakteryzuje:

tolerancja na obskakiwanie przez inne krowy, a także obskakiwanie ich (fot. a)

 

 

obfity wyciek przejrzystego, bardzo ciągliwego śluzu rujowego, zwisającego w kształcie sopla (fot. b),

 

 

silne obrzmienie warg sromowych, zaczerwienienie, wilgotność i połyskliwość ścian przedsionka pochwy (fot. c),

 

 

szukanie kontaktu z innymi krowami i lizanie ich (fot. d).

 

FAZA PORUJOWA, podczas której można zaobserwować:

 

 

Jak zaobserwować i zgłosić ruję.
Warunkiem terminowego wykonania zabiegu, a więc skutecznego unasiennienia, jest możliwie dokładne określenie początku rui właściwej i powiadomienie o tym inseminatora. Dlatego hodowca powinien systematycznie obserwować swoje stado, najlepiej na okólniku albo podczas przepędów.


Obserwację stada należy prowadzić 2-3 razy dziennie, co najmniej przez 20 minut, bowiem tylko wtedy jest szansa zauważenia 60-90 % krów będących w rui. Potwierdzeniem rui u krowy lub jałówki jest równoczesne wystąpienie kilku spośród wielu jej zewnętrznych objawów. Na przykład Fot A, B, C, D

 

Najwłaściwszym terminem unasiennienia jest druga połowa fazy rujowej i początek fazy porujowej (patrz schemat), tj. między 12. a 24. godziną od początku rui właściwej. U jałówek ruja trwa krócej i dlatego należy je unasieniać dwie godziny wcześniej niż krowy, tj. między 10. a 22. godziną od początku rui właściwej.


Niekiedy wskazana jest reinseminacja, tj. ponowny zabieg unasieniania wykonany w tej samej rui nasieniem tego samego buhaja. Wykonuje się ją 10-12 godzin po pierwszym zabiegu.
Wzywając inseminatora do zabiegu unasienienia, powinien hodowca wstępnie poinformować go:

 

Szczegółowych informacji udzieli najbliższy Punkt Unasieniania Zwierząt

 

 

"Haefizacja" drogą do podniesienia wydajności mlecznej.

 

 

Rolnicy hodujący bydło mleczne muszą zdawać sobie sprawę, że podstawowym czynnikiem decydującym o opłacalności obranego kierunku produkcji jest wysokość jednostkowej wydajności mleka od krowy. W polskich warunkach za próg opłacalności uważa się wydajność 4.000 kg mleka, natomiast w populacji masowej uzyskuje się niewiele ponad 3.000 kg mleka od krowy.
Hodowcom decydującym się na intensywną produkcję mleka i chcącym czerpać z niej dochód, można wskazać tylko rasę holsztyńsko-fryzyjską, dziś najpopularniejszą na świecie rasę mleczną. Rasa ta użyta do kojarzeń z rodzimą rasą co zdecydowanie poprawia budowę i zawieszenie wymienia, poprawia budowę i ustawienie kończyn, poprawia kształt i twardość racic, zwiększa szybkość oddawania mleka, ale przede wszystkim podnosi jego ilość.
W krajach, gdzie "haefizację" rozpoczęto wiele lat wcześniej, wydajność populacji masowej osiąga 8-9 tys. kg, a wydajność najlepszych obór- kilkanaście tysięcy kg mleka od krowy ! Do wysoko produkcyjnego stada krów mlecznych, stada o wysokim udziale genów hf, można dojść dwiema drogami

 

W tym drugim przypadku obowiązuje bezwzględna zasada, że krowę lub jałówkę o określanym genotypie hf trzeba kojarzyć z buhajem o wyższym genotypie hf . No przykład krowę 75% hf trzeba unasienić buhajem 100% hf, ewentualnie 87,5% hf, ale nigdy 50% hf ! Rasę hf charakteryzuje intensywna przemiana materii, a zatem chcqc w pełni wykorzystać możliwości produkcyjne krów, trzeba im zapewnić optymalne warunki środowiskowe, przede wszystkim żywienie na właściwym poziomie.


Wydajność rzeźna mieszańców cb x hf jest zbliżona do wydajności czystej rasy cb. Wymagajć jednak nieco dłuższego czasu odchowu do uzyskania ciężaru 600-650 kg, a także intensywniejszego żywienia w końcowej fazie opasania.